Otok sreće

Otok Rab //

biser sjevernog jadrana

Upoznajte naš otok

 

Nekad središte kršćanstva ali pomorska luka koja je spajala pomorske robne tokove istoka i zapada, otok Rab dobio je ime od ilirske riječi “Arba” što znači “šumovit”, “zelen” a s obzirom na brojnost zelenih površina borovih šuma i posebno šuma hrasta crnike taj naziv doista ne čudi. Tu se posebno ističe poluotok Kalifront sa svojom šumom Dundo koji se smatra jednom od najvećih šumskih zajednica hrasta crnike u Europi. Kada pričamo o prirodnim bogatstvima otoka, neizbježno je spomenuti velik broj prekrasnih prirodnih plaža i osamljenih uvala, a više od 30 je pješčanih plaža pa često možete za Rab čuti da je pravi pješčani raj.

Ugodna i blaga klima ne samo da je omogućila posjećenost tim plažama i izvan ljetnih mjeseci, već je pomogla žiteljima otoka u razvoju brojnih biljnih i životinjskih vrsta a pridodamo li tome bogatstvo Jadranskog mora ribom ne trebate puno dvojiti ako tražite jedinstveno gastronomsko iskustvo i tradicionalne specijalitete – iste možete pronaći na samo nekoliko minuta šetnje od našeg smještaja do stare gradske jezgre.

Stara gradska jezgra ima svoju svjetski prepoznatljivu vizuru sastavljenu od četiri zvonika koji zapravo predstavljaju četiri različita godišnja doba a njihova visina ujedno je i prosječna temperatura zraka u tim istim godišnjim dobima. Kolika je zapravo povezanost arhitekture iz tog doba i prolaznosti vremena svjedoči da je jezgra starog grada podijeljena na četiri glavne ulice Riva, Donja ulica, Srednja ulica i Gornja ulica a one su pak “ispresijecane” s 12 manjih uličica koje označavaju 12 mjeseci unutar 4 godišnja doba.  Također, od 25.7. do 27.7. prostor starog grada središte je najveće srednjovijekovne kulturne manifestacije – Rabske fjere !

ugodna mediteranska klima

Otok Rab krasi ugodna mediteranska klima koju karakteriziraju blage zime i topla ljeta što je uvelike utjecalo na floru i faunu na otoku. Čak 2600 sunčanih sati godišnje i prosječna temperatura mora od 25 °C garancija su posjećenosti prirodnih plaža čak i izvan ljetnih mjeseci !

Okusima bogata tradicionalna kuhinja

I više nego povoljne klimatske prilike omogućile su žiteljima otoka razvoj raznolikih poljoprivrednih kultura a zelene površine pomogle su u ishrani stoke. Dodamo li tome i bogatstvo Jadranskog mora ribom, upravo je otok Rab idealna destinacija da isprobate autohtone specijalitete mediteranske kuhinje !

Bogato kulturno nasljeđe

Sama starogradska jezgra pravi je kulturni spomenik životu Rabljana kroz povijest a ujedno i centar svih važnijih aktivnosti tijekom ljetnih mjeseci. Od našeg smještaja do starog grada dijeli vas nekoliko minuta ugodne šetnje uz more šetnicom koja se proteže podno parka Komrčar i gradskih zidina a koju je, očaran ljepotama otoka Raba, financirao austro-ugarski princ Alois von Liechtenstein početkom 20. stoljeća.