Otok Rab

Otok Rab jedan je od najljepših otoka Jadranskog mora. Pored antiknog gradića Raba, na otoku se smjestilo još sedam idiličnih mjesta: Barbat, Banjol, Palit, Kampor, Mundanije, Supetarska Draga i Lopar. Rabljani se mogu pohvaliti tradicijom bavljenja turizmom od preko 120 godina.

Grad Rab spominje se prvi put 10 godina prije Krista, kada ga u rimskom dokumentu tadašnji cezar Oktavijan August proglašava municipijem i odobrava mu samostalnost. Rab je već tada bio razvijeni civilizirani grad jer su njegovi stanovnici uživali u raskoši tekuće vode, kupalištima, kazalištu, hramovima, uređenim ulicama… Ove činjenice ukazuju da je Rab nastao i puno ranije od prvog spominjanja u nekom službenom dokumentu. Povijest cijelog otoka Raba pak seže još u antička vremena kada su stari Grci plovili Jadranom i nadjenuli otoku ime Arba. Valja napomenuti i osobu imenom Marino koja je rođena u Loparu pred otprilike 17 stoljeća. Radi se o čovjeku koji je kasnije otišao u Iatliju propovjedati kršćanstvo, ali je bio proganjan pa se sklonio na brdo Titan i sagradio crkvicu. Na temeljima te crkvice kasnije su nastali mali grad i državica San Marino.

Osim bogate kulturne i povjesne baštine, privlačnost otoka Raba i njegovog sunca, mora, ljubavi i ljepota dodatno naglašavaju mnogobrojne uvale pješčanih, šljunčanih i kamenih plaža, bujna vegetacija i bogata fauna, šaroliko podmorje privlačno svim ljubiteljima ronjenja, masivi sa uređenim šetnicama, te brojni okolni otočići. Ugodna i često spminjana Mediteranska klima, koju odlikuju topla ljeta i blage zime, dodatan je razlog za posjet otoku Rabu tijekom cijele godine, bilo ljeti ili zimi.