PLAŽE

Rab

Krenite kamenim lungo marem koje se proteže od kraja uvale Eufemija do ispod samog centra grada Palita, najmlađeg grada otoka Raba. Palit ˝nudi˝ plažu Škver, dobro poznatu i veoma omiljenu među lokalnim stanovništvom ali i turistima. Na Škveru imate priliku iznajmiti ležaljke, pedaline, ali i kayake. Na plaži je omogućen ulaz u more za invalide s rampom, javni toaleti i tuševi. Gastronomima će se svidjeti bezbroj restorana koji nude lokalne delicije. Oni avanturističkog duha imaju priliku odvažiti se na plovidbu Taxi barkom koja vodi do poluotoka Frkanj, ujedno nazivanim i otokom ljubav na kojem se nalazi nudistička plaža Kandarola. Ona je idealno mjesto ako vam dosadi grad pun turista. Najstarija nudistička plaža otoka Raba, na kojoj se kupao i engleski kralj Edvard VIII. Nakon što unajmite ležaljku i suncobran, zaplivate s kućnim ljubimcem, otiđete pod jedan od javnih tuševa, sjednite u jedan od restorana i kušajte gastronomsku ponudu otoka.

Odlučite li ostati u samom centru grada Raba, najbolje je odmoriti se na gradskoj plaži Banova Vila, smještena tik uz istoimeni kafić. Tokom dana možete se zabaviti igrajući vaterpolo ili odbojku, a noću uživati uz glazbu virtuoza koja se pruža s obale. Ova je plaža namijenjena i osobama s posebnim potrebama te ima rampu za ulazak u more.

Banjol

Banjol je prekrasan predio otoka Raba poznat po svoje tri pješčano-šljunčane plaže, nazivane Padova. Padova 2 nudi caffe bar i tuševe, što ju čini idealnom za mlade, dok je Padova 3 namijenjena obiteljima s malom djecom budući da nudi kamping sa zabavnim sadržajima, rent-a barke, tuševe, razne trgovine, restorane, slastičarne itd. Na samom rubu grada nalazi se šljunčana plažica kod restorana Banjol u kojoj će se gastronomska ponuda svidjeti svakome sladokuscu.

Barbat nudi nekoliko manjih plažica pogodnih za sunčanje u paru, te lungomare na kojem možete ušetati u suton ili voziti biciklu svih šest kilometara. Najpoznatija barbatska plaža je Pudarica, šljunčana plaža sa stijenama okružena niskim raslinjem i grmljem. Idealna je za obiteljski odmor, ali i za mlade pogotovo tijekom ljetnih noći zahvaljujući najpoznatijem klubu na otoku, Santos, i iz kojeg se mogu čuti pravi glazbeni hitovi. Parkiralište na toj plaži je besplatno, te sadrži sanitarni čvor, kafić i bistro.

U donjoj Supetarskoj Dragi nalaze se dvije manje pješčane plaže na kojim se slobodno možete opustiti od gradske vreve i užurbanosti. Osjećate li potrebu za morskom avanturom, pješčana plaža Gonar ponudit će vam rent-a boat i jet-ski, dok ćete na kamenitoj plaži u gornjoj Supetarskoj Dragi, podno motela Zlatni zalaz, osjetiti duh pravog mediteranskog gostoljublja. Poželite li se sunca, pijeska i tišine, odplovite na jedan od nekolicine otočića preko puta Supetarske Drage na kojima se nalaze divlje plaže netaknute prirode.

Na kamporsku pješčanu plažu Mel možete doći pješke ili autom, parkirati se ili odložiti svoj bicikl i krenuti u ljetnu avanturu. Niz osamljenih šljunčanih plažica ispred ronilačkog centra i kod Matrda oduševiti će vas svojim izrazito plavom bojom mora. Ogladnite li ponuda restorana je raznolika, odlučite li ispiti koktel prošetajte do obližnjeg beach ili caffe bara, odmorite na ležaljci ili odigrajte odbojkašku utakmicu.

Lopar, poznat i kao ˝pješčani raj˝, nudi niz pješčanih plaža na kojim se svaka obitelj može odmoriti i pronaći svoj komadić ljetnog raja. Počevši od uvale Lopar sa caffe barovima na plaži i parkom za djecu do nudističkih plaža sa eko toaletima. U San Marinu se nalazi najpopularnija plaža Paradiso koja nudi bezbroj atraktivnih sadržaja – caffe barovi, beach barovi, restorani, ležaljke, niz trgovina, odličnu i pristupačnu šoping zonu, te zabavni centar – sve što vam zatreba na jednom je mjestu. Plaža Livačina smještena u blizini borove šume pogodna je za mlade sa ponudom caffe barova i restorana. Što se više udaljavate sjeverno od samoga grada počinju se pružati nudističke plaže bez sadržaja no nimalo manje privlačne svojim okolišem. Ciganka je jedna od najljepših nudističkih plaža koje Lopar nudi. Posebna je zbog pješčanih piramida i tome sličnih prirodnih formacija, ali i pješčanim i stjenovitim platoima. More je ovdje smaragdno zeleno i zakriljena je borovom šumom u kojoj slobodno možete ostaviti osobni automobil. Nedaleko ovog dragulja nalazi se i plaža za kućne ljubimce. Žudite li i vi za onim ˝vidjeti i biti viđen˝ Rajska plaža u Loparu je ˝the place to be˝. Prostire se u dužini gotovo dva kilometra i nudi najrazličitije turističke sadržaje. Posjetiteljima nudi obilje zabave, od odbojke na pijesku do tobogana, parasailinga i partija na plaži. Imate li kućnog ljubimca, slobodno se prošetajte s njim na južni dio plaže i uživajte u zajedničkom plivanju. Rajska plaža je nagrađena ˝Plavom zastavom˝ zbog kvalitete vode, očuvanja okoliša i sigurnosti, te se nalazi na CNN-ovoj listi Top 100 svjetskih plaža.

Na tridesetak minuta hoda od Rajske plaže nalazi se prekrasna pješčana plaža, Sahara, ujedno i najpoznatija nudistička plaža u Loparu. Dovoljno je blizu raznim atraktivnim sadržajima, ali i dovoljno daleko želite li uživati u potpunom miru i tišini Mediterana. Nakon nje nalazi se plaža za kućne ljubimce u uvalici Pod pećine, te plaža Stolac, isključivo FKK nudistička plaža, skrivena u netaknutoj prirodi koja nudi apsolutnu privatnost prilikom odmaranja na stjenovitom i pješčanom tlu.