Grad Rab

Na ulazu u stari grad Rab čeka vas trg Svetog Kristofora, na kojem se nalazi fontana s dvjema skulpturama, Kalifrontom i pastiricom Dragom, likovima iz legende o čednosti i nesretnoj ljubavi. Sam grad Rab je srednjovjekovno urbano središte opasano velikim kamenim zidinama, koje ga većim djelom još uvijek okružuju. Starim gradom dominiraju četiri crkvena zvonika u romaničkom stilu.

Nekada davno Rab je bio rimsko naselje komu je cezar Oktavijan August dao status grada i proglasio ga municipijem, to jest odobrio mu samostalnost, 10. godina prije Krista, ali po spisima se da naslutiti kako je grad postojao i puno duže od toga.

Ukoliko volite ovakve stare gradove sa tragovima duge povijesti i kulture, u gradu Rabu ćete se osjećati kao kod kuće. Nad mnogim renesansnim i gotičkim portalima stoje stari grbovi brojnih rapskih plemićkih obitelji koje su nekada suvereno vladale gradom, a čiji su potomci danas vaši ljubazni domaćini.

Odmah do starih gradskih zidina nalazi se prekrasan park Komrčar podno kojeg je dugo šetaliste i kupalište. U sjeni stoljetnih borova, zelenilo netaknute prirode te uz miris smole i modrinu mora možete provesti odmor a da se istovremeno ne odreknete svih pogodnosti koje pruža grad.